Werken in onroerende staat in het buitenland – een vereenvoudiging | Lambert Accountancy

Werken in onroerende staat in het buitenland – een vereenvoudiging

Vooral aannemers in grensregio’s kennen het probleem wel. Iemand contacteert u om aan zijn gebouw net over de grens werken uit te voeren en dan …. de BTW- wetgeving.

We nemen het voorbeeld van een gebouw in Nederland.

Een Nederlandse btw-plichtige vraagt u werken uit te voeren aan zijn bedrijfsgebouw. Hier is het probleem niet zo groot. Gezien het gebouw in Nederland gevestigd is, is er wel Nederlandse BTW-verschuldigd, maar doordat de klant BTW-plichtig is kan u gewoon factureren met ‘btw verlegd’.

Het is een ander verhaal, mocht een Nederlandse particulier u vragen werken uit te voeren aan zijn woning in Nederland.
Ook dan is er immers Nederlandse BTW-verschuligd maar kan u niet factureren met ‘BTW verlegd’. De Nederlandse BTW moet wel door u voldaan worden.

Tot 30 juni 2021 moest u hiervoor een Nederlands BTW-nummer aanvragen en dus ook Nederlandse BTW-aangiften indienen. Een hele administratieve rompslomp voor misschien die ene keer dat u een werk in Nederland uitvoert.

Vanaf 1 juli 2021 komt er hier een vereenvoudiging. Het zal dan immers mogelijk zijn om via het systeem van de One Stop Shop (OSS) uw buitenlandse BTW te voldoen. U moet zich wel even kort registreren op voorhand. U zal dan aan uw Nederlandse particulier een factuur moeten opmaken met Nederlandse BTW. Opgelet, hier zal men moeten rekening houden met het correcte Nederlandse BTW-tarief. Die Nederlandse BTW zal u dan via het systeem van OSS kunnen aangeven en voldoen.
U moet daar dus geen BTW-nummer meer voor aanvragen, noch BTW-aangiften indienen.

Ons lijkt dit een interessante vereenvoudiging. Het zal Belgische aannemers minder ontmoedigen om een werk aan te nemen die bv. in Sluis plaats vindt.

Wij kunnen u uiteraard volledig bijstaan in zowel de registratie bij de OSS als bij het aangeven van de buitenlandse BTW via de OSS. 

Terug naar overzicht

Onze diensten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven rond het nieuws in de fiscale & accountancy wereld? Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief.