Inhoudingsplicht: Ongekend, maar met grote gevolgen | Lambert Accountancy

Inhoudingsplicht: Ongekend, maar met grote gevolgen

Af en toe leest u er weleens een verdwaald bericht over in de krant. Een ondernemer doet beroep op een aannemer, deze laatste gaat failliet en de ondernemer mag opdraaien voor een deel van zijn schulden.

Dit alles heeft te maken met de wetgeving rond de inhoudingsplicht. Wij vinden het uiterst belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent.

Als u een beroep doet op iemand uit de bouwsector, de vleessector of de sector van bewakings- en/of toezichtdiensten moet u vooraleer u een factuur betaalt nagaan of er geen inhoudingsplicht rust op de belastingplichtige op wie u beroep doet.

Indien dit het geval is, mag u geenszins de volledige factuur betalen aan uw leverancier. U zal, naargelang de grote van de factuur, een deel rechtstreeks moeten betalen aan de RSZ en/of directe belastingen. Op het ogenblik van betalen gaat u best naar www.checkinhoudingsplicht.be. Indien de inhoudingsplicht van toepassing is, contacteer ons dan zeker voor verdere instructies.

Indien er inhoudingsplicht van toepassing zou zijn en u laat na van de wettelijke inhoudingen te doen, kan u bij faillissement van de aannemer aansprakelijk gesteld worden voor een deel van zijn schulden. Waardoor het zou kunnen dat u uw verbouwingen twee keer betaalt.

Dit is niet van toepassing op natuurlijk personen die werken laten uitvoeren louter voor privédoeleinden. 

Terug naar overzicht

Onze diensten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven rond het nieuws in de fiscale & accountancy wereld? Schrijf u dan nu in op onze nieuwsbrief.